Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen
Login voor leden
email
password

Aanzet


Van de redactie

door Hidde Goedhart en Wouter Johan van Leeuwen

Lopend door de binnenstad van Utrecht, met zijn grachten, de domtoren en het huis van paus Adrianus, kun je de middeleeuwen haast ruiken. Dat moet haast wel de motivatie zijn voor het vele originele, interdisciplinaire en vooruitstrevende onderzoek dat aan het Utrecht Centre for Medieval Studies gedaan wordt. De universiteitsbibliotheek heeft bovendien een grote collectie middeleeuwse manuscripten.

In Aanzet ziet de lezer daar niet altijd iets van terug. Omdat we meestal gevuld zijn met onderzoek naar recentere onderwerpen besloten we voor dit nummer eens actief op zoek te gaan naar wat Utrecht óok te bieden heeft. We raadpleegden Marco Mostert, Carine van Rhijn en Bram van den Hoven, die ons in de richting wezen van onderzoek dat zo boeiend is, dat we trots zijn het nu ook aan onze lezers te kunnen presenteren.

Een van de eerste dingen die opvalt in de artikelen in dit themanummer is de zorgvuldige analyse van de betrouwbaarheid van de bronnen. Dit komt naar voren in het artikel van Myrka Broers, die onderzoek doet naar de retoriek achter een dertiende-eeuwse Arthurvertaling, en in de kritische analyse van een broneditie van de Annalen van Lorsch door Bart Jeremy van Hees.

De andere auteurs leggen in hun bijdragen meer de nadruk op de cultuur van de middeleeuwen. De afbeelding op de omslag, waarop koning David hangende bellen bespeelt, is een verwijzing naar het artikel van Nick Pouls. Hij zet uiteen waarom in de middeleeuwen de voorkeur werd gegeven aan de Pythagoreïsche stemming van muziekinstrumenten. David van Oeveren analyseert in zijn bijdrage de maatschappelijke impact van een middeleeuwse scheldbrief.

Iemand die eerder een Aanzet in handen heeft gehad heeft vast ook gezien dat we met dit nummer breken met een ruim dertigjarige traditie. Dit is de eerste Aanzet die niet op A5-papier is gedrukt. Die keuze hebben we gemaakt in overleg met de UHSK: het is om allerlei redenen handiger dat Aanzet en Argus nu in hetzelfde formaat verschijnen. Het was voor ons een kans om de binnenkant van het blad goed onder handen te nemen. Let bijvoorbeeld eens op het samenspel van de verschillende lettertypen op de pagina - daar zijn we best wel trots op.

Veel (kijk- en) leesplezier! 

Laatste nieuws

Historicidagen 2017

In augustus 2017 worden de Historicidagen georganiseerd: drie dagen vol met lezingen, debatten en workshops om de samenwerking tussen alle soorten (kunst)historici te bevorderen, de diversiteit en dynamiek van de historische praktijk te tonen en nieuwe inspiratie op te doen. Deel jouw expertise, project of passie en werk mee aan de inhoud van het programma. Stuur je voorstel in vóór 15 januari 2017. 

Waarom Historicidagen? 
Historici staan midden in de samenleving. Maar hoe goed kennen historici uit verschillende maatschappelijke domeinen elkaar? Om de samenwerking tussen alle soorten historici te bevorderen, nam
KNHG, de beroepsorganisatie van Nederlandse historici, het initiatief tot de Historicidagen. Ook de UHSK helpt mee met het organiseren van de Historicidagen. 

Wat zijn de Historicidagen? 
De Historicidagen zijn een driejaarlijks terugkerende ontmoeting in de ruimste zin van het woord: markt, beurs, arena, congres. Hier vind je een staalkaart van het historisch bedrijf en kan je meepraten over de frontlijnen en uitdagingen in het actuele historische debat.

Voor wie zijn de Historicidagen?
De Historicidagen staan open voor allen die beroepsmatig met het verleden bezig zijn: docenten, studenten, medewerkers van archieven, musea en andere erfgoedinstellingen, zelfstandig ondernemers, onderzoekers en andere historische professionals. 

Werk mee aan het programma van de Historicidagen 2017
Het programma van de Historicidagen biedt een breed scala aan plenaire lezingen, presentaties, debatten, manifestaties en voorstellingen. Daarnaast is er ruimte voor een groot aantal parallelsessies (2 uur) waarin historici hun eigen werk kunnen presenteren.

Deel je expertise, projecten, ideeën of vragen en stuur vóór 15 januari 2017 een voorstel naar de Programmacommissie. Je kan een individueel paper indienen, maar je kan ook als groep of organisatie een idee voor een hele parallelsessie inzenden. Kijk voor de spelregels op de website.

Kosten
Bij early bird registratie vóór 15 mei 2017 is de toegangsprijs voor de Historicidagen €100, voor studenten/promovendi €50, inclusief koffie, thee, lunch en een feestelijke avond met muziek. Na 15 mei 2017 zijn de toegangsprijzen respectievelijk €130 en €80.

KNHG-leden krijgen korting: bij registratie voor 15 mei 2017 is de toegangsprijs €80; voor studenten/promovendi leden €35. Na 15 mei 2017 betalen KNHG-leden respectievelijk €110; studenten €65.

Vragen? Aarzel niet contact op te nemen met Marijke Huisman, projectsecretaris Historicidagen, marijke.huisman@huygens.knaw.nl 

 

Klik hier voor de website van de Historicidagen.

Lees meer >
28-06-2017

Advertentie