Politiek Café: Lezing

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
Politiek Café 2018-2019
Datum en tijd
22 mei 2019 19:30 - 21:00
Locatie
Drift 21, 032.

De enige echte Professor Bas de Gaay Fortman komt spreken voor de UHSK. Bastiaan (Bas) de Gaay Fortman (Den Haag, 6 november 1937) is een Nederlandse politicus en wetenschapper. Hij was in de jaren zeventig het gezicht van de Politieke Partij Radikalen (PPR).

Woensdag 22 mei zal De Gaay Fortman ons vertellen over 'De Grondwet als kracht en tegenkracht'. In deze speech wordt onder meer verbinding gezocht met de grote problemen van onze tijd – zoals migratie, klimaat, armoede en de sociaal-economische orde.

Wereldwijd is het politieke toneel in korte tijd hevig veranderd: beschadigde economische verwachtingen, vluchtelingenstromen en terreuraanslagen: politiek en maatschappij in verwarring met populisme en identiteitspolitiek als reactie. Hoe krijgt onze uit balans geraakte samenleving weer moreel-politieke structuur?

Als deel van Nederland’s moreel erfgoed biedt de Grondwet een krachtige basis om verstoorde verbindingen opnieuw te leggen, zowel tussen politici en burgers als tussen burgers onderling. Je zou de Grondwet dan ook een bovenpolitiek kader kunnen noemen waarin normen zijn vastgelegd die voortkwamen uit een beschavingsgeschiedenis van vele eeuwen.Problematisch is dat in de politieke praktijk onze Grondwet zo´n armetierig bestaan leidt. Hoe kunnen de onbekende grondwettelijke waarden tot leven komen?

Ben jij nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag? Was jij altijd al nieuwsgierig naar de Nederlandse Grondwet? Hangt er een poster van Thorbecke boven je bed, of heb je gewoon behoefte aan wat goede gespreksstof voor bij de aansluitende wekelijkse borrel in de Vingerhoed?
Dan is dit event echt wat voor jou, en zien we je graag verschijnen op 22 mei! Tot dan!