Commissies

De Aanzet

Historisch Tijdschrift Aanzet is hét tijdschrift van en voor Utrechtse geschiedenisstudenten. Drie keer per jaar verschijnt er een editie van Aanzet. Aanzet biedt studenten de mogelijkheid hun eigen onderzoek te publiceren in de vorm van een populair-wetenschappelijk artikel.

Meer informatie
WhatsApp_Image_2019-12-03_at_12.01.35.jpeg

De Activiteitencommissie

De Activiteitencommissie is een leuke en gezellige commissie die zich van oorsprong bezighield met sportactiviteiten. De laatste jaren is de AcCie met de wensen van de tijd meegegaan en organiseert zij naast sportactiviteiten ook activiteiten gerelateerd aan gezelligheid en bier! Door onze variatie in activiteiten blijven we leuk en verrassend. Onze commissie bestaat uit een stel gezellige en lichtelijk gestoorde gekken die er alles aan doen de activiteiten voor jullie zo leuk en goed mogelijk te laten verlopen. 

Meer informatie


AcCie_foto_1.JPG

De Acquisitiecommissie

De Acquisitiecommissie zorgt in de eerste plaats voor het contact tussen de UHSK en bedrijven in en rondom Utrecht. De Acquisitiecommissie benadert bedrijven die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het sponsoren van verschillende activiteiten of interessante kortingen of aanbiedingen kunnen bieden aan leden van de UHSK. Als tegenprestatie kunnen deze bedrijven advertenties plaatsen op posters, flyers of op de website van de UHSK. De Acquisitiecommissie probeert dan ook op zoveel mogelijk manieren om het lidmaatschap van de UHSK aantrekkelijker te maken.

Meer informatie


WhatsApp_Image_2019-11-08_at_12.38.12.jpeg

De Alumnicommissie

Om oud-leden van de UHSK toch bij de vereniging betrokken te houden en een connectie te leggen met huidige geschiedenisstudenten, is er een Alumnicommissie. Deze commissie zet zich in voor voormalige geschiedenisstudenten door middel van diverse activiteiten. Deze activiteiten worden door het jaar heen georganiseerd, en zijn onder andere een Alumnidiner, Alumnidag en een Coachproject. Bij deze activiteiten worden ook huidige studenten uitgenodigd, zodat er een wederzijdse uitwisseling van kennis en ervaring plaats kan vinden. Op deze manier is er een leuke mix bij vrijwel alle activiteiten van de Alumnicommissie.

Meer informatie


alumnicie.jpg

De Argus

De Argus, vernoemd naar het Griekse mythologische wezen met honderden ogen, is het verenigingsblad van de UHSK. Net zoals de vele ogen van Argus ontgaat onze schrijvers maar weinig. Het blad staat dan ook bol van scherpe analyses, politieke uitingen en strenge recensies, maar ook van blije belevingen en studentikoze uitstapjes. Het is dus een veelzijdig blad met ‘voor elk wat wils.’ De Argus komt vier keer per jaar uit en heeft iedere keer een ander thema. Het doel van de Argus is niet alleen om een leuk informatief blad te leveren, maar vooral ook om schrijftalenten binnen de UHSK een kans te geven om hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen. 

Meer informatie

Argus.jpg

De Archiefcommissie

De Archiefcommissie houdt zich bezig met het op orde brengen van de jaren aan verzameld archief van de UHSK. Een gedeelte van het archief staat op het moment netjes opgeslagen in de loodsen van het Utrechts Archief, maar een groot gedeelte moet eerst nog uitgezocht en gearchiveerd worden voordat het de UHSK-kamer kan verlaten. Ook speelt de Archiefcommissie een grote rol in het op orde brengen van zowel het fotoarchief als het digitale archief van de UHSK.

Meer informatie

WhatsApp_Image_2019-11-19_at_12.43.11.jpeg

De Beeldcommissie

De Beeldcommissie is de creatieve commissie van de UHSK. De Beeldcommissie verzorgt het promotiemateriaal voor verschillende activiteiten. Dit uit zich meestal in het maken van prachtige posters, maar er worden ook flyers of affiches gemaakt. Wanneer een commissie een activiteit organiseert kan er contact met de Beeldcommissie opgenomen worden. Idealiter ligt er dan na maximaal twee weken een prachtige poster die de commissies vervolgens zelf af moeten laten drukken.

Meer informatie

WhatsApp_Image_2019-11-19_at_12.43.11.jpeg

De Carrièrecommissie

De Carrièrecommissie is er voor geschiedenisstudenten die niet weten wat ze na hun studie moeten doen. Voor veel mensen is het studeren van geschiedenis erg interessant maar blijft de vraag wat je er nu eenmaal mee kan als je studententijd erop zit. Met verschillende activiteiten wil de Carrièrecommissie studenten duidelijk maken dat je ook tijdens je studie al na kan en moet denken over je toekomst. Tijdens de studie Geschiedenis is het soms lastig om een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel en welke mogelijkheden je hebt na je studie. Met verschillende masterclasses en workshops leren studenten vaardigheden die je al meteen tijdens je studie kan toepassen.

Meer informatie

WhatsApp_Image_2019-11-27_at_11.53.42.jpeg

De Dramacommissie

Jaarlijks organiseert de Dramacommissie van de UHSK een toneelstuk voor en door geschiedenisstudenten. Naast het acteren regelt de Dramacommissie ook zelf de regie en productie van het toneelstuk. De commissie is dan ook onderverdeeld in een spelersgroep, onder leiding van twee regisseurs, en een commissie, die belast is met de productie en organisatie van het toneelstuk.

Meer informatie


DSC_2658.JPG

De Eerstejaarscommissie

Speciaal voor eerstejaars geschiedenisstudenten heeft de UHSK de Eerstejaarscommissie. Deze speciale commissie bestaat alleen uit eerstejaars studenten en organiseert ook activiteiten die speciaal georganiseerd worden met als doel zoveel mogelijk eerstejaars te trekken (hoewel ouderejaars leden ook welkom zijn). Eerstejaarsleden kunnen in deze commissie hun eerste commissie-ervaring opdoen. Het staat het de leden van de Eerstejaarscommissie vrij om zoveel mogelijk gezelligheids- en studie inhoudelijke activiteiten te organiseren als ze willen.

Meer informatie


EJC.jfif

De Excursiecommissie

De Excursiecommissie is een van de meest intensieve commissies van de UHSK. Het is de taak van deze commissie om jaarlijks drie reizen te organiseren voor ongeveer 50 personen per reis. Als eerste is er in november de Kleine Reis, die gewoonlijk naar plaatsen gaat die niet al te ver over de grens liggen. Voorbeelden van locaties de afgelopen jaren zijn Bremen, Trier en Antwerpen. In april organiseert de Excursiecommissie de Grote Reis. Deze reis duurt ongeveer een week en wordt gehouden in de onderwijsvrije week tussen blok drie en vier. Bestemmingen van de afgelopen paar jaar zijn Lissabon & Porto, Boekarest & Constanta en Zagreb & Ljublijana. Als laatste organiseert de Excursiecommissie jaarlijks de Amelandreis, het uitwaaiweekend van de UHSK.

Meer informatie

image_1.png

De Feestcommissie

Vijf keer per jaar organiseert de Feestcommissie de meest leuke themafeestjes in de vaste feestkelder van de UHSK, het legendarische K-Sjot. Tijdens deze feesten, waarbij de drank rijkelijk vloeit, is het doorgaans tot in de vroege uurtjes gezellig. De Feestcommissie is verantwoordelijk voor het thema, themadrankjes en de aankleding van de feestkelder, maar op de avond zelf zal je commissieleden ook bij de garderobe, de muntverkoop of gewoon achter de bar tegenkomen.

Meer informatie7eebe09a-8dfe-418d-b6dc-6d3edd65a9d6.jpeg

De Filmcommissie

De Filmcommissie is de commissie die zich voornamelijk bezighoudt met het vertonen van films met een historische inslag. Voorafgaand aan deze filmvertoningen vindt een inleidende lezing plaats die aansluit op het onderwerp van de film. Naast filmvertoningen verzorgt de commissie één grotere, filmgerelateerde activiteit. 

Meer informatieFilmCo.jpg

De Galacommissie

Jaarlijks organiseert de Galacommissie speciaal in de Diesweek, de week van 5 maart, een gala. Het gala verschilt van de andere feesten van de UHSK om verschillende redenen. Ten eerste is het dé feestavond in de week dat de verjaardag van de vereniging gevierd wordt. Er wordt voor het gala een extra feestelijke locatie geregeld, speciale acts of live muziek opgevoerd en gaat niemand met lege handen naar huis. 

Meer informatiegala.jpg

De Historisch Relevante Commissie

De Historisch Relevante Commissie organiseert speciaal voor UHSK leden gezellige, studiegerelateerde activiteiten en dagexcursies naar interessante plekken. Het doel daarmee is om leden enthousiast te maken voor activiteiten die gerelateerd zijn aan hun studie en bijvoorbeeld bij kunnen dragen aan het toekomstperspectief van studenten. Locaties van verschillende activiteiten in het verleden zijn het Europees Parlement, Kamp Westerbork en Maastricht geweest. 

Meer informatieHistoricie.jfif

De Holocast Memorial Day-commissie

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari, uit tot een herdenkingsdag: de Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op deze dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden zoals die in Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur. Auschwitz is uitgegroeid tot een universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. In samenwerking met de Universiteit Utrecht organiseert de UHSK jaarlijks een eigen Holocaust Memorial Day waarop verschillende sprekers een lezing geven over een thema betreffende genociden.

Meer informatie

HMD.jpg

De Muziekcommissie

Tussen de leden van de UHSK loopt een hoop muzikaal talent rond. De Muziekcommissie is opgericht om hier iets mee te doen. De commissie organiseert verschillende open podia en andere muzikale activiteiten. Hoewel de commissie zelf ook optreedt op deze activiteiten zijn ze open voor deelname van iedereen. Het Akoestisch Open Podium aan het begin van het jaar en het Groot Open Podium in de Diësweek zijn activiteiten waar menig UHSK'er zijn of haar muzikale talenten heeft kunnen tonen aan de Kring. Daarnaast werkt de Muziekcommissie ook mee aan de organisatie van de Klassieke Avond en de Cultuurnacht.

Meer informatie

unnamed.jpg

De Familiecommissie

Jaarlijks organiseert de Familiecommissie een dag waarop de ouders van eerstejaars geschiedenisstudenten samen met hun zoon of dochter een dag rondgeleid worden door de stad, het Departement Geschiedenis en de Universiteitsbibliotheek. Daarnaast wordt er nog een andere familiegerelateerde activiteit georganiseerd. De Ouderdag is bedoeld om ouders kennis te laten maken met de studie Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De dag wordt geopend in het Academiegebouw, waarna de ouders deelnemen aan een rondleiding door de binnenstad van Utrecht die wordt verzorgd door ouderejaars studenten. Ook volgen ouders een college bij een van de docenten aan de opleiding.

Meer informatie


famco.jpg

Het Politiek Café

Het Politiek Café organiseert gedurende het collegejaar een aantal activiteiten met een politiek tintje waarbij politici en studenten met elkaar in debat kunnen gaan over actuele politieke thema’s. Politieke bewustwording en gezelligheid gaan hand in hand bij deze cafés, waarbij er naast een inhoudelijke discussie ook ruimte is voor een borrel om met je studiegenoten in gesprek te gaan over de politiek. 

Meer informatiepOLCA.JPG

De Symposiumcommissie

Elk jaar organiseert de Symposiumcommissie een historisch symposium tijdens de Diesweek van de UHSK. Durende een gehele dag zullen er verschillende lezingen gegeven worden over een historisch onderwerp. De dag wordt afgesloten met een plenaire discussie en een borrel. Eerder organiseerde de Symposiumcommissie symposia met onderwerpen als 'Minderheden’, ‘Nationalisme in Nederland’, 'Utopieën in historisch perspectief' en 'Vaderlanden'. 

Meer informatie


WhatsApp_Image_2019-11-19_at_12.43.11.jpeg

De UHSK voor Beter Onderwijs-commissie

De UHSK voor Beter Onderwijs (UBO) richt zich op allerlei onderwijsgerelateerde zaken en activiteiten om het onderwijs te verbeteren, studenten te helpen en discussies over onderwijs te bevorderen. De commissie bestaat uit zeven leden en wordt voorgezeten door de Commissaris Onderwijs van de UHSK. De UBO organiseert een divers scala aan onderwijsgerelateerde activiteiten, waaronder tentamentrainingen en workshops. Deze activiteiten zijn erop gericht de geschiedenisstudent een handje te helpen bij het goed volbrengen van de opleiding. Ten tweede streeft de UBO ernaar de verbinding tussen het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis en de geschiedenisstudent te versterken.

Meer informatie

ubo.jpg