SymCo: Symposium
Over dit evenement
- Categorie
- Educatief
- Organisator
- Symposiumcommissie 2022-2023
- Datum en tijd
- 28 feb. 2023 19:30 - 22:30
- Locatie
- De Kargadoor
Het jaarlijkse Dies Symposium behandelt diverse onderwerpen omtrent difficult heritage en de omgang met een lastig verleden. De Nederlandse verontschuldiging voor de betrokkenheid bij het slavernijverleden en de Duitse teruggave van roofkunst aan Nigeria zijn slechts twee recente voorbeelden die wijzen op de toenemende maatschappelijke relevantie van difficult heritage. Onze drie gastsprekers, Remco Raben, Eva Schalbroeck en Gertjan Plets zullen hierover een interessante presentatie geven.
Remco Raben
Dr. Remco Raben is universitair hoofddocent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar (post)koloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet momenteel onderzoek naar diverse onderwerpen, waaronder de 'lange dekolonisatie' van Indonesië tussen de jaren 1920 en 1960 en beeldcultuur in de niet-westerse geschiedenis. In de tijd van het Europese imperialisme hebben talloze objecten vanuit de gekoloniseerde landen hun weg gevonden naar particuliere en publieke collecties in Europa. In zijn presentatie zal dr. Raben ingaan op de politieke, juridische, morele en praktische complicaties en de ongelijkheid in kennis die gepaard gaan met de teruggave van geroofde objecten.
Eva Schalbroeck
Dr. Eva Schalbroeck is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en werkte tot voor kort als hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzoekt hoe het katholicisme vorm heeft gegeven aan intercultureel contact en (koloniaal) erfgoed in Centraal-Afrika in de twintigste en eenentwintigste eeuw. In haar lezing zal dr. Schalbroeck twee verschillende vragen over de Belgische koloniale geschiedenis in Congo en Rwanda behandelen. Ten eerste, waarom voelt de omarming van het moeilijke verleden van het land door de Belgische koning en politici te gemakkelijk aan? En ten tweede, hoe ziet ‘difficult heritage’ er echt uit? Bij dit deel zal ze ook ingaan op de manier waarop de populaire Belgische zanger Stromae het Belgische koloniale verleden aankaart.
Gertjan Plets
Dr. Gertjan Plets is universitair hoofddocent Erfgoedstudies aan de Universiteit Utrecht en tevens antropoloog. Sinds 2009 bestudeert hij hoe inheemse groepen in Azië erfgoed en repatriëring gebruiken als onderdeel van hun ‘political portfolio’. Dr. Plets onderzoekt tevens de financiering van museum- en erfgoedbeheer door grote oliemaatschappijen. In zijn presentatie zal dr. Plets onderzoeken wat er gebeurt na repatriëring en op welke wijze repatriëring etnische minderheden politieke zeggenschap kan geven in autoritaire contexten. Als case-study zal hij zich richten op de Altaj, een inheemse Siberische nationaliteit.
Het Symposium zal plaatsvinden op dinsdag 28 februari van 19.30-22.30 uur in de Kargadoor (Oudegracht 36, Utrecht).
Naast de kennis die je deze avond opdoet, zijn er ook gratis drankjes, hapjes en goodies
aanwezig. Het evenement is tevens toegankelijk voor vrienden, familie en huisgenoten!
Programma
19.30 - 19.45 Inloop
19.45 - 19.55 Openingsspeech
19.55 - 20.35 Presentatie 1: dr. Remco Raben
20.35 - 20.45 Pauze
20.45 - 21.25 Presentatie 2: dr. Eva Schalbroeck
21.25 - 21.35 Pauze
21.35 - 22.15 Presentatie 3: dr. Gertjan Plets
22.15 - 22.25 Afsluiting
22.25 - 00.00 Borrel!
Deelnemers
Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien