Aanzet.jpg

Historisch Tijdschrift Aanzet is hét tijdschrift van en voor Utrechtse geschiedenis studenten. Drie keer per jaar verschijnt er een editie van Aanzet. Aanzet biedt studenten de mogelijkheid hun eigen onderzoek te publiceren in de vorm van een populair-wetenschappelijk artikel.

Aanzet is opgericht in 1982 en komt, met een korte onderbreking eind jaren negentig, sinds die tijd onafgebroken uit. Het blad wordt uitgegeven door de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK). De redactie bestaat uit studenten Geschiedenis van de Universiteit Utrecht, van het eerste jaar tot aan de onderzoeksmaster. De redactie begeleidt niet alleen de student-auteurs, maar verzorgt ook rubrieken, is verantwoordelijk voor de vormgeving van het blad en houdt de website en social media bij. Zo komt de online exclusive rubriek ‘Uit het archief van…’ op de website en instagram om er wat meer leven in te blazen.

Ieder nummer bevat vier artikelen, geschreven door studenten. De basis van de artikelen zijn uitzonderlijk goede papers of scripties, die door de student samen met de redactie worden omgeschreven tot een populair-wetenschappelijk artikel. Daarnaast is er een aantal rubrieken. In ‘De passie van…’ wordt een docent of medewerker van het departement Geschiedenis geïnterviewd over zijn of haar historische passies. Onze nieuwe rubriek ‘Onder de historische loep’ kijkt naar hoe geschiedenis in verschillende media wordt gebruikt. De ‘Inzet’ is een column waarin studenten een stelling omtrent geschiedenis kunnen delen en verdedigen. In ‘Hoe geschiedenis jij?’ worden professionals met een achtergrond in geschiedenis geïnterviewd. Ook verzorgt de redactie recensies van verschillende historische media.

De Aanzet is altijd op zoek naar kopij. Heb jij een scriptie of essay geschreven met een origineel onderwerp, nieuwe kijk op de zaken of een interessante theorie waar je trots op bent? Wil je deze delen met de buitenwereld in de vorm van een populair-wetenschappelijk artikel? Mail je scriptie dan naar redactie.aanzet@gmail.com, Voorwaarde is wel dat ze beoordeeld is met een 7,5 of hoger.

Contact: redactie.aanzet@gmail.com


Aanzet 2023-2024

Fabienne van Wijngaarden (2021) Hoofdredacteur
Floor Schuurmans (2021) Eindredacteur
Beau Goosje Visser (2018) Commissaris PR & Webredactie
Marissa Van de Kreke (2021) Commissaris PR & Webredactie
Lars Tupker (2021) Vormgever
Mika Feldman (2023) Vormgever
Amber Verspui (2020) Commissaris Podcast
Tessa Georgette Russchen (2021) Redacteur
Anne Habes (2021) Redacteur
Niels Verheul (2022) Redacteur
Doris van Wijk (2022) Redacteur
Anna Haima Haima (2022) Redacteur
Hanne Meulenbeld (2022) Redacteur
Berber Felice de Bruin (2022) Redacteur
Jessica Marlotte Tuinstra Tuinstra (2023) Redacteur
Sylvia van Hees (2023) Redacteur
Thomas Rademaker (2023) Redacteur