Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over de vereniging.
Heb jij andere vragen? Aarzel niet om ze te stellen door een mail te sturen naar info@uhsk.nl.


Wat is een studievereniging?
Een studievereniging is een vereniging van studenten die allemaal dezelfde studie doen, in ons geval Geschiedenis. Een studievereniging zowel een sociale als een educatieve functie, wat betekent dat wij nauw contact onderhouden met de universiteit en de bachelor. In vergelijking met een studentenvereniging is een studievereniging vrijblijvender. Actief lid worden van de UHSK is een goede manier om snel vrienden te maken buiten je werkgroep en jaarlaag. Je hebt altijd een gedeelde interesse.

Plus, je krijgt automatisch korting op je studieboeken als je die via onze website koopt!
Klik hier om je boeken te bestellen.


Wat is de UHSK-Kamer?
In de binnenstad op Drift 21, kamer 1.06, vind je de Kamer van de UHSK. Dit is de verenigingskamer en dus het hoofdkwartier van de Kring. Je krijgt hier gratis koffie en koekjes en je kunt gezellig babbelen met andere leden. Ook kun je hier rustig werken op een van de doorgezakte banken, of op een studieplek achterin. 
Je kunt met je commissie op de Kamer vergaderen en soms worden hier activiteiten georganiseerd. Kom zeker een keertje langs met je werkgroepgenoten!


Wat doet het Bestuur?
Een studievereniging heeft het Bestuur om de vereniging te leiden. Deze bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, een commissaris onderwijs, een commissaris intern en een commissaris extern. Ieder bestuurslid is verantwoordelijk voor andere taken en commissies.
Bij elk evenement van de UHSK is minimaal een bestuurslid aanwezig, maar vaak zijn ze er bijna allemaal. Zij staan altijd open voor een babbeltje!

Lees hier meer over het huidig bestuur.


Wat is een commissie?
De UHSK heeft 23 commissies. Dit zijn groepen van vaak 6 tot 8 leden die samen evenementen organiseren. Door lid te worden van een commissie heb je gelijk een groep vrienden binnen de vereniging die vaak ook op uitjes gaat. 
Elke commissie heeft een ander doel. De Activiteitencommissie (Accie) organiseert elk jaar activiteiten zoals de biercantus, een avond vol zang en bier, terwijl de UHSK voor Beter Onderwijs (UBO) onder andere tentamentrainingen voor eerstejaars verzorgt.
Ook qua opbouw zijn er verschillen onder commissies. Zo hebben we commissies zoals de Eerstejaarscommissie (EJC), waar enkel eerstejaars geschiedenisstudenten in zitten, maar ook de International Committee (InterCom), die bedoeld is als commissie voor internationale studenten. 
Een commissie heeft een hiërarchische structuur. Er is een voorzitter, secretaris, penningmeester en meerdere commissarissen. De voorzitter leidt de vergaderingen en delegeert de taken. De secretaris beheert de mail en notuleert de vergaderingen. De penningmeester maakt begrotingen en is verantwoordelijk voor het geld van de commissie. Elke commissaris heeft een eigen taak.

Wil jij lid worden van een commissie? Dat kan aan het begin van het academisch jaar, of tijdens de halfjaarlijkse inschrijvingen in januari. Schrijf een mailtje naar het e-mailadres van je favoriete commissie met daarin wie je bent en waarom je in de commissie wilt. Je krijgt zo snel mogelijk te horen of je toegelaten bent.
Een overzicht van alle commissies vind je hier.

Let op: je mag maximaal in 2 commissies tegelijkertijd zitten. Indien je in meer commissies wilt zitten, ga dan in overleg met het bestuur.


Wat is een gilde?
Een gilde is een groep leden die hun vaardigheden in willen zetten voor de vereniging. Een gilde wordt geleid door een bestuurslid. Als je in een gilde zit, vergader je niet regelmatig.
De UHSK heeft bijvoorbeeld een Fotografengilde, waar je gevraagd wordt om tijdens specifieke activiteiten foto’s te maken. 
De gildes vind je hier.

Heb je interesse in een gilde? Meld je aan door een mail te sturen naar info@uhsk.nl.


Wat is een gezelschap?
Een gezelschap is een groep UHSK-leden met een gedeelde interesse. Leden van een gezelschap organiseren geen evenementen. Ze onderhouden enkel contact met elkaar.
Als je bijvoorbeeld houdt van uitgaan kun je lid worden van het gezelschap ‘Makers van de Nacht’. Hier houden leden met elkaar contact over hun plannen in het nachtleven.
De gezelschappen vind je hier.

Heb je interesse in een gezelschap of wil je zelf een gezelschap oprichten? Stuur dan een mail naar info@uhsk.nl.


Wat is het verschil tussen de Argus en de Aanzet?
De UHSK heeft twee tijdschriften: de Argus en de Aanzet. De Argus geeft veel creatieve vrijheid aan de redactie. Je kunt hier spelen met taal en de academische stijl die je tijdens je studie leert, laten varen. Het is een verenigingsblad, wat betekent dat er ook altijd stukken worden geschreven over de UHSK en haar leden.
Lees hier de Argus.

De Aanzet is een populair-wetenschappelijk tijdschrift voor en door studenten. Dit betekent dat de Aanzet opgemaakt is uit vakinhoudelijke artikelen, essays en papers die geschiedenisstudenten voor hun studie hebben geschreven. De redactie schrijft rubrieken, maar is meer bezig met het begeleiden van studenten die hun academische stukken willen publiceren. De stijl is academisch en wetenschappelijk. 
Als jij een paper hebt geschreven waar je trots op bent (cijfer 7,5 en hoger), stuur deze dan in en word gepubliceerd historicus.
Lees hier de Aanzet.


Wat is de Algemene Ledenvergadering (ALV)?
De Algemene Ledenvergadering (ALV) is een vergadering waar alle leden van de UHSK voor worden uitgenodigd. Er zijn minstens drie Algemene Ledenvergaderingen per jaar. De eerste is in september, de tweede in januari en de derde in juni. Hier worden onder andere beleidsplannen, begrotingen, jaarrekeningen en kandidaatsbesturen gepresenteerd. Ook wordt er op deze punten gestemd door de aanwezige leden. 
​​​​​​​Naast presentaties van het Bestuur, de Senaat of een Kandidaatsbestuur, wordt er in januari een commissierondje gehouden. Hier geeft een afgezant van elke commissie een update over hun bezigheden van de afgelopen maanden.

De ALV is de perfecte plek om kritisch te zijn en jouw stem te laten horen. De uitnodiging ontvang je via email.


Wat is de Stuurgroep?
​​​​​​​De Stuurgroep is een wekelijkse vergadering tussen het bestuur en de commissies. Elke commissie stuurt een lid om een update te geven over hun bezigheden. Daarnaast doet het bestuur mededelingen over de vereniging, het departement, de faculteit, de universiteit en externe partijen. Ook wordt er elke week informatie over duurzaamheid gedeeld en vertelt het bestuur waar ze die week mee bezig zijn geweest. De secretaris notuleert de vergadering. De notulen mailt deze vervolgens naar alle commissies en zet ze op de website, dus je kunt elke Stuurgroep teruglezen. 

Lees hier meer over de Stuurgroep.